European Ocean Biodiversity Information System

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Wetlands als nutriëntenfilter: het Netebekken als toepassingsgebied voor de kwantificering en lokalisatie van wetlands
Claus, J.; Elst, M.; Pospisilova, Z.; Van Den Bergh, D.; Van Laer, J. (2006). Wetlands als nutriëntenfilter: het Netebekken als toepassingsgebied voor de kwantificering en lokalisatie van wetlands. MSc Thesis. Universiteit Antwerpen. Faculteit Wetenschappen: Antwerpen. vi, 108 pp.

Thesis info:

Available in  Authors 
    Waterbouwkundig Laboratorium: Thesissen C13 [150945]
Document type: Dissertation

Authors  Top 
  • Claus, J.
  • Elst, M.
  • Pospisilova, Z.
  • Van Den Bergh, D.
  • Van Laer, J.

Abstract
    De vervuiling van het oppervlaktewater van het Netebekken met nutriënten is een actueel en omvangrijk probleem. Het is daarom ook van groot belang dat een efficiënte oplossing zich aanbiedt. Deze eindverhandeling probeert hieraan tegemoet te komen. Er zal immers onderzocht worden in welke mate de inplanting van wetlands langs het Netebekken een reductie van deze nutriënten kan bewerkstelligen. Deze functie als nutriëntenfilter in het algemeen en toegepast op het Netebekken zal in dit werk in drie stappen onderzocht worden.

    In eerste instantie wordt een literatuurstudie uitgevoerd over de werking van wetlands in verschillende gebieden over heel de wereld. De gegevens gevonden in deze artikels worden vervolgens gestandaardiseerd verwerkt in een database. Alle beschikbare gegevens over de input, output en retentie van de verschillende vormen van stikstof en fosfaat worden beschreven. Bovendien worden er tabellen voorzien waarin verschillende factoren opgenomen worden die een effect kunnen hebben op de werking van wetlands. Deze factoren zijn bijvoorbeeld de biota in de wetlands, de diepte van de wetlands, de klimatologische omstandigheden en de seizoenale variatie waaraan deze wetlands onderhevig zijn.

    De relevante gegevens verzameld in de database zullen in het tweede deel van de eindverhandeling verwerkt worden om te na te gaan hoe de retentie van de verschillende vormen van stikstof en fosfaat verloopt en of deze retentie afhankelijk is van een van de bovenstaande factoren.

    Tenslotte zal in het laatste deel van dit werk vanuit de database een methode gezocht worden die theoretisch kan bepalen hoeveel oppervlakte aan wetlands in het Netebekken nodig is om een significante reductie van nutriënten in het oppervlaktewater te krijgen. Aan de hand van een multicriteria-analyse, waarbij rekening wordt gehouden met de abiotische kenmerken en socio-economische aspecten, zal worden bepaald hoeveel oppervlakte er potentieel vrijgemaakt kan worden voor de inplanting van wetlands en welke locaties hiervoor dan best in aanmerking komen.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors